Składniki:
- 600 g mintaja lub soli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 cebula,
- 50 g pora,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 papryki,
- 4 łyżki zielonych oliwek,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sól, pieprz, ostra papryka.
Rybę opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić olejem. Cebule i pora obrać, pokroić w talarki i lekko obsmażyć na pozostałym oleju. Paprykę umyć, usunąć pestki a miąższ pokroić w paseczki i dodać do cebuli, po czym chwilę razem dusić pod przykryciem. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić w paseczki i dodać do warzyw. Dusić aż warzywa będą na wpół miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pokryć warstwą duszonych warzyw. Piec ok. 20 min w temp 180 stopni. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.