Sałatka nicejska – przepis na 4 porcje ( 148 kcal/porcję)

Sałatka nicejska – przepis na 4 porcje ( 148 kcal/porcję)

Składniki:

- 2 gałązki selera naciowego,
- 3 pomidory,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 1 cebula (średnia),
- mała główka sałaty,
- 2 łyżki czarnych oliwek,
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.

Sałatę porwać na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, selera pokroić w krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, pomidory pokroić w krążki. Tuńczyka osączyć. Wszystkie składniki połączyć i ułożyć na wysmarowanej przekrojonym czosnkiem salaterce, polać olejem doprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem a na wierzchu posypać przekrojonymi na pół oliwkami.

Udostępnij to: