Tarta rabarbarowa – (220 kcal/porcję)

Tarta rabarbarowa – (220 kcal/porcję)

Składniki:

- 3/4 kg rabarbaru,
- 250 dag chudego sera twarogowego,
- skórka z cytryny,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 2 jaja,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 1 płaska łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy,

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła roślinnego lub margaryny,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- żółtko,
- 1 płaska łyżka cukru,
- szczypta soli.


Na stolnicy posiekać masło z cukrem i mąką, dodać śmietanę, żółtko, sól, wyrobić ciasto, następnie uformować z niego kulę, którą należy włożyć na 2 godziny do zamrażarki.

Rabarbar umyć, pokroić skośnie na kawałki, jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Ser utrzeć z cukrem, dodać mąkę, żółtka, startą skórkę cytrynową ubitą na sztywno pianę, delikatnie wymieszać. Płaską formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem wysmarowaną formę, tak aby wychodziło poza brzegi. Na wierzch wyłożyć masę serową, wystające brzegi ciasta zawinąć do środka, posmarować mlekiem. Na wierzch położyć kawałki rabarbaru. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni. Brzegi tarty posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub zimno.

Udostępnij to: